Film: Gospodar prstanov - Stolpa

Jernej Vidmar


Leto je naokoli in jaz sem, kot lani dobil nalogo, da za šolski časopis napišem kritiko filma Gospodar prstanov. Najprej pogelejmo za eno leto v preteklost. Kaj nam je prinesel prvi del? Velčastno pustolovščino epskih razsežnosti, ki je osvojila srca oboževalcev Tolkienovega sveta. Kaj pa smo dobili letos? Akcijada, prepolna posebnih efektov, bi bila moja groba ocena. Žal vse prepogosto zanemarja zgodbo. Medtem ko ke je prvi del serviral specialne efekte kot desert, so v Stolpih zgodbo zanemarili ter se vse preveč naslonili na posebne efekte.

No pa se še malo ustavimo pri zgodbi. Bratovščina je razbita, Frodo in Samo sama nadaljujeta pot proti Mordorju. Meda in Pipina ugrabijo orki in ostanek bratovščine se odpravi za njimi. Orke, ki so ugrabili polovnjaka, napadejo Rohirini, jezdeci rohana, ter jih pobijejo. Pipin in Medo srečata Bradodreva, Enta, ki jima pomaga. Aragorn, Gimli in Legolas srečajo Gandalfa, ki se je v boju z Balrogom vrnil med žive. Skupaj odjahajo na rohanski dvor, kjer Gandalf (sedaj beli) osvobodi kralja Theodina iz Sauronovih krempljev. Rohansko ljudstvo evakuira v Holmovo brezno, kjer se ubranijo pred Sauronovo vojsko in jo tudi premagajo. Frodo in Samo srečata Goluma, ki ju vodi do Mordorja, vmes srečajo gondorsko izvidnico, ki jo vodi Faramir, Boromirjev brat. Froda, Sama in Goluma odvedejo v Osguiliath, kjer Frodo prstan skoraj izroči enemu izmed Nazgulov. Ko to vidi Faramir, jim dovoli, da gredo svojo pot.

Če vse skupaj zaokrožimo, dobimo zanimiv film z odličnimi posebnimi efekti, kjer velja posebej izpostaviti lik Goluma, za katerega pravijo, da je sploh najbolje animiran lik do zdaj. Žal pa preveč zanemari zgodbo.Recenzija je bila prvič objavljena v 12 številki glasila Stik iz leta 2003
(Opomba urednika)