Miha Remec - Mitrejin Koder

Martin Vavpoti─Ź


Rem─Źevo knjigo "Mitrejin koder" sem vzel v roke z velikimi pri─Źakovanji. Prebral sem ┼że ve─Ź njegovih kratkih zgodb in romanov. Kljub temu, da nisem pretiran ljubitelj erotike, mi nikoli ni bilo ┼żal, da sem vsako zgodbo prebral do konca.
Rem─Źevo pisanje je zelo liri─Źno. Uporablja razko┼íen, poeti─Źen besednjak, ki ga ob─Źasno za─Źini z besedo vulgarnosti. Remec sproti izumlja lasten besednjak, ki je preprost in dostikrat zabaven.
Dejstvo, da so Rem─Źeve knjige nabite z erotiko, ne moti, saj mu uspe dose─Źi, da je seks klju─Źen za razvoj zgodbe.
V primerjavi z zahodnja┼íkimi oblikami pisanja se Remec po potrebi v┼żivi v misli katerega drugega lika. Zanimivo, da kaj tak┼ínega v tujem ┼żanru ne bi delovalo medtem ko v njegovih zgodbah bralca to ne moti.
Remec kot vedno ponudi zanimivo prizori┼í─Źe za svoje zgodbo. V tem primeru je to multikulturna post-industrijska civilizacija z redkimi oazami starodavnih kultur, med katere spada tudi slovenski kme─Źki turizem. Nenavadno, vendar o─Źarljivo.
Kjer "Mitrejin koder" odpove, je v zgodbi sami. Cela knjiga ┼íe najbolje deluje, ─Źe jo smatramo kot space-opero, seveda na Zemlji. Pogled v prihodnost je dovolj nazorna, da ji verjamemo.
─îeprav ima "Mitrejin koder" zanimivo rde─Źo nit, iskati na─Źin komunikacije z ostalimi civilizacijami v vesolju, je to na koncu samo izgovor za seksualno trenje in neuspe┼íno miti─Źno pustolov┼í─Źino.
Remec je strokovnjak v grajenju prizori┼í─Źa in vzdu┼íja. ┼Żal bi se lahko za zgodbo samo bolj potrudil. Obetajo─Źemu za─Źetku in ┼żge─Źkljivi sredini sledi precej kripti─Źen in sorazmerno nezadovoljiv konec. Glavna poanta je izklju─Źno spolna zadovoljitev glavnih likov in ne v razvoju zgodbe sami. Misti─Źen podton, ki se vle─Źe skozi celotno zgodbo, se razvodeni in izgine brez posebnega pojasnila.
Zdi se, da je imel gospod Remec zanimivo zamisel, ki pa je ni znal najbolje razviti. Njegov roman "Iksia" ima podobno zgodbo, vendar ima precej bolj razvit in zadovoljiv zaklju─Źek.
Knjiga vsekakor zadovolji ┼że obstoje─Ź Rem─Źev fandom, novih ─Źlanov pa ne bo uspela privla─Źiti. Vsekakor ne njegova najbolj┼ía knjiga.