Dr. Hannibal Lecter

Matej Prepeli─Ź


Rojstvo pošasti

Hannibal Lecter se je rodil leta 1938 v Litvi v bogati dru┼żini. Njegov o─Źe je bil grof, mama pa je izhaljala iz ene najslavnej┼íih dru┼żin v Milanu. V Hannibalu omeni, da je bratranec slikarja Balthusa. Imel je mlaj┼ío sestro Mischo (Mi┼ío).

Med drugo svetovno vojno, ko je dopolnil 6 let, so nem┼íki ube┼żniki, ki so se vra─Źali iz Rusije ubili njegove star┼íe, njega, njegovo sestro in ostale tamkaj┼ínje otroke pa so ugrabili ter jih imeli za hrano med mrzlo balti┼íko zimo. V Hannibalu (v knjigi, ne v filmu) nas Thomas Harris seznani s tem dogodkom v Lecterjevih sanjah, ko Lecter dremlje na Letalu. Gre za njegov spomin, za dogodek kako so umorili in pojedli njegovo sestro. Za─Źne se s tem, kako so ti nem┼íki ube┼żniki postrelili kakr┼íno koli ┼żival, ki jim je pri┼íla pred o─Źi. Vendar hrane je bilo malo. Neko─Ź so naleteli na majhno srno in jo odvlekli v tabor. Zadostovala jim je za tri dni. Tedaj so stopili v skedenj po enega izmed otrok, reko─Ź da ga odpeljejo da se odo igrali. Toda Lecter je vedel da se dogaja nekaj groznega, saj se nih─Źe, ki so ga odpeljali ni vrnil. Ponavadi so odpeljali nekoga, ki je zmrznil, toda tokrat ni bilo tak┼ínega. Odlo─Źili so se, da bodo odpeljali Mischo, Lecterjevo sestro. Lecter jo je trdno zgrabil za roko, toda okrutni ube┼żniki so njegovo roko stisnili s te┼żkimi vrati tako mo─Źno, da mu je po─Źila nadlahtnica. Moli je, da bi jo ┼íe enkrat videl. Molitev mu je zameglila um, da ni sli┼íal zvoka sekire. Njegova molitev da bi videl Mischo se ni uresni─Źila, videl pa je nekaj njenih mle─Źnih zob na zakajenem ognji┼í─Źu. Lecter se je odlo─Źil da bo pobegnil. Ta dogodek je zaznamoval Lecterja za vse ┼żivljenje. Leta kasneje, vidi Clarice Starling kot nadomestek njegove sestre, zato ji ne ┼íkoduje.

Podrobnej┼ío Lecterjevo odra┼í─Źanje nam prina┼ía nov Harrisov roman Hannibal Rissing, kateri je iz┼íel leta 2006.

Kulturna ikona

S tem, ko sta bila Harrisova romana Red Dragon (Rde─Źi zmaj) in Silence of the Lambs (Ko jagenj─Źki obmolknejo) kriti─Źno ter komercialno uspe┼íni, ni minilo veliko ─Źasa dokler se je film prvi─Ź pojavil na platnu. S tem je Lecter, katerega v filmu igra Anthony Hopkins, postal kulturna ikona. Njegov zna─Źaj postane ┼íablona kinematografskih serijskih morilcev kot hladen, prera─Źunljiv, mojster kriminala kateri ┼żivi za igro ┬╗ma─Źke in mi┼íi┬ź s policijo, manipulacijo nad svojimi ┼żrtvami kot tudi do detektivov, kateri ga ┬╗lovijo┬ź kot kmetje pri ┼íahu. Nekaj resni─Źnih serijskih morilcev, kot so Andrei Chikatilo, BTK in Jeffrey Dahmer, so primerljivi z Lecterjem. Odnos med Lecterjem in Clarice Starling je do danes postal kli┼íe za resni─Źne detektive, da imajo ┬╗poseben odnos┬ź s serijskimi morilci na podlagi zavistnega spo┼ítovanja in vzajemne obsedenosti, in za policijo da se ravnajo po ┬╗misli kot plen┬ź. Veliko uveljavljenih detektivov kateri so preiskovali serijske morilce so skupnega mnenja, da je Lecter nenatan─Źno, romanti─Źno orisana karikatura zlasti okrutnih morilcev in ┬╗genijev┬ź, sadisti─Źnih, hladnokrvnih morilcev, kateri znajo narediti tudi veliko psiholo┼íko ┼íkodo.

Bil je inspiracija mnogih poznej┼íih stra┼ínih karakterjev, saj predstavlja neobi─Źajno, grozo vzbujajo─Źe znamenje po┼íasti, medtem ko ve─Źina resni─Źnih serijskih morilcev trpi za hudimi psihi─Źnimi te┼żavami, katere pogosto ovirajo njihovo dru┼żabnost in njihovo zmo┼żnost zveze do drugih ljudi, kot na primer Francis Dolarhyde iz Red Dragon. Lecterjeva posebnost je obvladanje psihoze. Je oseba, ki zgleda navzven popolnoma du┼íevno normalna in je zlasti intelektualno briljanten in katera zna popolnoma nadzirat svoja ─Źustva. (Resni─Źen primer tak┼íne osebnosti je serijski morilec John Wayne Gacy, kateri je umoril preko 40 oseb in ni bil nikoli niti za trenutek obremenjen s svojimi dejanji, dokler ni priznal kar je storil.)

Lecterjev imeniten, uglajen ─Źar ga naredi nekako romanti─Źno in njegov odnos do Clarice nekateri opisujejo kot pravljico Lepotica in zver. Medtem ko ponazarja psihopata, ni brez ─Źustev; ─Źuti resni─Źno zaskrbljenost in vdanost do Clarice, spo┼ítuje njen karakter. Zaradi tega ni navaden lopov, morilec ampak anti heroj katerega je re┼żiser Red Dragon-a poimenoval ┬╗the huggy bear of serial killers┬ź.

Njegova izjava ┬╗I ate his liver with some fava beans and a nice Chianti (Njegova jetra sem poplaknil z izvrstnim Chiantijem - Italijansko trpko vino)┬ź iz filma Silence of the Lambs je med 21 najbolj znanimi filmskimi citati vseh ─Źasov.